“Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτή τη φάση αυτό το κλίμα να το υπερβεί δεν μπορεί να πείσει δηλαδή ότι έχει ένα σχέδιο το οποίο θα στηρίξει και το σύστημα υγείας, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς τις ανάγκες αυτής της έξαρσης”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.
“Βιώνουμε μια μεγάλη δυσκολία και στην οικονομική πτυχή της κρίσης αυτής αλλά δυστυχώς και στην υπόλοιπη καθημερινότητα των πολιτών, στην λειτουργία της οικονομίας, της εργασίας, του εισοδήματος των ανθρώπων, οι παρενέργειες είναι πάρα πολύ μεγάλες και θεωρώ ότι υπάρχει ένα κλίμα ανασφάλειας έρωτας αυτές τις μέρες αυτή την περίοδο στους πολίτες, ένα εύλογο κλίμα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτή τη φάση αυτό το κλίμα να το υπερβεί δεν μπορεί να πείσει δηλαδή ότι έχει ένα σχέδιο το οποίο θα στηρίξει και το σύστημα υγείας, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς τις ανάγκες αυτής της έξαρσης Να πείσει ότι θα υπάρξει μέριμνα και φροντίδα για να μη βρεθούν άνθρωποι να στοχοποιηθούν με ακραίο τρόπο και να υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης”.
Αυτό αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται, όπως λέει, και σε δημοσκοπήσεις. “Χθες πήρα χαμπάρι μία δημοσκόπηση της alco που πρόβαλε το OPEN, που λέει ότι το 65% των πολιτών θεωρεί ότι η διαχείριση είναι προβληματική, ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προετοιμάσει και το σύστημα υγείας για την οικονομία και τα πάντα για το δεύτερο κύμα, ότι υποχωρεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία και κάτι σημαίνουν, περιμέναμε πραγματικά χθες από τον πρωθυπουργό στη Βουλή να κάνει όχι απλώς έτσι οριακού χαρακτήρα αυτοκριτική αλλά κυρίως να συμβάλλει σε ένα κλίμα συστράτευσης και των πολιτικών δυνάμεων στο επόμενο διάστημα και αναζήτησης κοινά συμφωνημένων παρεμβάσεων για να ενισχυθεί και το σύστημα υγείας και η κοινωνία”.
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πρωθυπουργού για ευθύνη των νέων και της διασκέδασης για το ότι φτάσαμε μέχρι την καραντίνα, ο κ. Ξανθός είπε ότι “αυτό είναι κλασική περίπτωση μετάθεσης ευθυνών. Προφανώς υπάρχουν εστίες υπέρμετάδοσης του ιού στην κοινωνία στην καθημερινότητά μας, μία από αυτές είναι και οι συναθροίσεις των νέων ανθρώπων αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές άλλες εστίες όπως είναι οι κλειστές δομές που το είχαμε τονίσει από την αρχή και δεν υπήρξε μέριμνα παρά μόνο ‘πυροσβεστικά’ και εκ των υστέρων όταν εκδηλωνόταν κρούσματα σε γηροκομεία, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε καταυλισμούς Ρομά, σε μεγάλα εργοστάσια σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Επίσης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά τις καλοκαιρινές ήταν μια μόνιμη και καθημερινή εστία υπερμετάδοσης και αντί να γίνουν παρεμβάσεις δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Και είναι λάθος να στοχοποιείται ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας και να δημιουργούνται και αντανακλαστικά αστιγματισμού ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι του δράματος που ζούμε σήμερα”.
Για τις ΜΕΘ στο ¨Σωτηρία”, τόνισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε ότι και τα 50 κρεβάτια είναι λειτουργικά
ανά πάσα στιγμή”.
“Αποδείχθηκε’, είπε, “ότι η υποτιθέμενη αύξηση των κλινών ΜΕΘ στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν από εσωτερική μετατροπή υπαρχουσών κλινών που υπήρχαν στο σύστημα υγείας
Αναφέρθηκε, επίσης, σε όσα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, για “μία παρέμβαση εξαμήνου, να πούμε τι χρειάζεται να γίνει στο σύστημα υγείας για να το καταστήσουμε ικανό να ανταποκριθεί στην Αιχμή της ζήτησης, να το συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να γίνει μία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρούμε και ένα Υπουργό κοινής αποδοχής για να συμβολίζει αυτό το κλίμα ενότητας. Όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχτεί ότι υπάρχει θέμα στη διαχείριση και ότι πρέπει να κάνει μία προσπάθεια να συνεννοηθεί και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις”.
Όπως τόνισε, “η κατάσταση ειδικά στην Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει περισσότερο ως άλλοθι του στυλ ‘τι να κάνουμε τώρα’, βλέπετε τι γίνεται παντού και μάλιστα εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα’, αυτό είναι η μόνιμη επωδός που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη – και αυτό είναι προβληματικό δότι σε αυτή τη φάση υπονομεύει το μήνυμα του κινδύνου που πρέπει να στείλουμε για συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα”.
Στην ερώτηση εάν μπορούσε να είχε αποφευχθεί το lockdowvn, είπε ότι “δεν ξέρω τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή να το συζητάμε αυτό, το σίγουρο είναι ότι αποδείχθηκε ότι έπρεπε να έχουν ληφθεί εγκαίρως πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως στη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να έχουν γίνει γρηγορότερα παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εδώ και πάνω από ένα 1 -1,5 – 2 μήνες. Ούτε εμείς αμφισβητούμε πλέον την ανάγκη να υπάρξει lowdown, το θέμα είναι αυτό το lockdown να είναι μία ευκαιρία να συνεννοηθούμε και να κάνουμε παρεμβάσεις πιο αποτελεσματικές και να μην αφήσει τους αδύναμους και αυτούς που θα πληγούν μόνους τους και ανοχύρωτους, άρα πρέπει να συνοδευτεί με σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των τοπικών οικονομιών, των επιχειρήσεων, των κλάδων, των εργαζομένων, των ανθρώπων που θα μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους”.
Ο πρώην υπουργός Υγείας, τόνισε επίσης την ανάγκη “ενσωμάτωσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και του ανθρώπινου δυναμικού τους στο σχεδιασμό να μην είναι μόνο επικεντρωμένο στο νοσοκομείο όλο το σύστημα. Τώρα τρέχουν να βάλουν ασθμαίνως κάποια Κέντρα Υγείας ενώ στην αρχή είχαν εξαιρέσει τις ΤΟΜΥ, δεν υπήρχε καν ως όρος. Υπάρχουν 127 δομές δημόσιες που λέγονται τοπικές μονάδες υγείας, οι ΤΟΜΥ, αλλά επειδή αυτές τις δομές της άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε δυσανεξία η κυβέρνηση η σημερινή να αποδέχεται τα θετικά βήματα τα οποία έγιναν την προηγούμενη περίοδο δεν είχε κάνει αναφορά. Είναι κάτι το οποίο πολεμήθηκε πάρα πολύ, από πάρα πολλούς φορείς και εδώ πέρα τοπικά και όχι μόνο την κυβέρνηση από τους κοινωνικούς φορείς που είχε επιρροή κυβέρνηση όπως για παράδειγμα τους μεγάλους ιατρικούς λόγους της χώρας οι οποίοι πραγματικά κάνανε πολλές φορές σκληρή επίθεση ακόμα και στους γιατρούς που διανοούνταν να πάνε και να βάλουν τα χαρτιά τους να υπηρετήσουν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού στο νέο αυτό θεσμό”.
Πρόσθεσε πως “υπάρχει θέμα με το ηθικό των ανθρώπων πια στο σύστημα υγείας και αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση, κάνοντας και μια αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς χωρίς να κλείσουν το ιατρείο τους, με 2.000 ευρώ αφορολόγητα, και αυτό το ποσό να μην το έχει διασφαλίσει σε όλους τους μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς που δουλεύουν σήμερα στα νοσοκομεία. Ας κάνει πρώτα το αυτονόητο απέναντι σε αυτούς που δίνουν τη μάχη και σηκώνουν όλο το βάρος και μετά από τη στιγμή που χρειάζεται να συστρατευτούν και δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και να υπάρξει μία αξιοπρεπής αμοιβή”.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις αναρτήσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που ξεσήκωσαν χαμό τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι “αυτές τις δύσκολες ώρες που η κοινωνία είναι σε ασφάλεια και αβεβαιότητα, πρέπει να ενισχύσουμε το κλίμα κοινωνικής και υπεύθυνης συμπεριφοράς και αυτοί που έχουν δημόσιο λόγο και παρουσία να φροντίζουν να ενισχύουν αυτό το μήνυμα και όχι να το αποδυναμώνουν”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
Οδηγίες Αστυνομικού Υποδιευθυντή Λασιθίου και Διοικητή Τροχαίας για τις ημέρες των Χριστουγέννων (βίντεο)
Τις ευχές τους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της... -
Παραμένει στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τοπικής Διοίκησης Λασιθίου ο Κ. Φραγκάκης
Παραμένει στο «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τοπικής... -
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δημάρχου Αγ. Νικολάου Μ. Μενεγάκη
Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων ο...